19. sept 2011

RAHVAJUTT

TUUL

Peremees tuulas rehalas. Tuul oli nii parajalt tugev, et mees ei saanud ise hakkama, pidi kutsuma perenaise abiks aganaid pühkima. Korraga aga hakkas tuul vigurdama - põikles-keksis siia-sinna, ei puhunud enam väravatest otse sisse, surus hoopiski vastu rehala otsa ja vaikis viimaks sootuks. Peremees proovis veel tükikese aega. Kuid midagi ei aidanud ja ta otsustas:

"Olgu! Muud tööd mul praegu ees ei ole, lähen õige kõrtsi, kuulen ehk teelistelt, millal uut tuulepööramist oodata on." Ja hakkaski pahuralt piipu popsides kõrtsi poole kõndima.

Jõudis peremees oma kodust veidi eemale karjamaapõndakule ja nägi järsku: ena ikka imet, või siin kadakapõõsa varjus ta siis põõnabki, see laisk tuuleveenusk! Põõnab, jah, kadakapõõsa varjus, kesapüksid kootsis, endal aga üks külg punane, teine külg lausa potisinine! Peremees hakkas suure suuga naerma.

Tuul ärkas kohe, ajas enda kohkudes istukile, küsis: "Mis on, mis on?"

"Või veel - mis on!" ütles peremees. "Vaata parem, mihuke sa oled! Põõnad päise päeva ajal kadakapõõsa varjus magada, kesapüksid kootsis, tööd teha ei viitsi, endal aga üks külg punane, teine lausa potisinine!"

Kus tuul hakkas härdalt ja haleda häälega paluma: "Psst, psst, kulla peremees, ära räägi nii kõvasti, viimaks keegi juhtub kuulma! Tean isegi, et mul on üks külg punane, teine lausa potisinine… Aga mis ma sinna parata saan! Olen katsunud igasuguseid kunste, mitte midagi ei aita, ei soe kevadvihm ega tuhkjas näärilumi - niisugused need mu küljed on ja niisugusteks need ka jäävad. Ära sina aga jumalapärast sellest kellelegi räägi - hakatakse veel pilkama! Mine tagasi koju, puhun sulle rehalaväravast sisse nii palju, kui tahad, ja nii parajalt, nagu tahad, ja siis, millal tahad. Muudkui vilista korraks, küll ma kuulen kohe ja tööle hakkan."

Sellest ajast saadik vilistavad viljatuulajad endale alati tuult - kardavad, et see on jälle viimaks kuskile kadakapõõsa vilusse magama heitnud, kesapüksid kootsis, endal aga üks külg punane, teine lausa potisinine.

Tuul aga täidab sõnakuulelikult oma kohustusi. Ta ei taha ka praegu, et keegi ta punasest ja potisinisest küljest midagi teada saaks.

Kommentaare ei ole: